Blog

RAWAT SEGERA LUKA LECURAN

JERTIH, 2 NOVEMBER 2017 - Kita semua pasti mempunyai pengalaman terkena api atau percikan minyak panas ketika mengendalikan alatan berkaitan penggunaan api.

Kebiasaan yang sering dilakukan oleh orang ramai apabila melecur, mereka akan menggunakan petua-petua tradisional untuk mengurangkan kesan lecur.

Pegawai Perubatan Unit Kebakaran, Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Seow Sul Na berkata, ramai orang pernah mengalami kebakaran peringkat pertama dan kedua yang kebiasaannya akibat kemalangan di dapur sama ada terkena percikan minyak, air panas atau terkena api.

lecur1

Malangnya, beliau berkata, hanya sebilangan kecil membuat rawatan yang betul untuk merawat kulit melecur.

“Kebiasaannya, untuk mengubati bahagian melecur orang ramai menggunakan petua tradisional yang tidak berkesan seperti menyapu mentega, ubat gigi atau sos kacang soya, walaupun ramai mempercayai bahawa kaedah ini dapat membantu menyembuhkan luka dan melegakan kesakitan, tetapi bahan-bahan tersebut bukan sahaja tidak berkesan malah mungkin akan memburukkan lagi keadaan," katanya.

Menurut Seow Na, walaupun melecur merupakan perkara yang lumrah, ramai dalam kalangan kita masih tidak menyedari terdapat beberapa peringkat melecur yang berbeza.

“Sebagai contoh melecur peringkat pertama akan kelihatan seperti selaran matahari iaitu kulit akan menggelembung dan bertukar menjadi putih apabila ditekan.

“Melecur peringkat kedua pula lebih tebal dan menghasilkan lepuh pada kulit yang mana tempoh untuk sembuh adalah dua hingga tiga minggu, manakala melecur peringkat ketiga pula mengakibatkan kerosakan pada semua atau pelbagai lapisan kulit, meninggalkan kesan kulit lecur yang hangus dan peringkat ini adalah serius serta memerlukan bantuan daripada pakar perubatan," katanya.

Tambah Seow Na, bagi kes melecur, kulit akan segera melepuh dan jika tidak dirawat dengan sempurna akan meninggalkan kesan parut.

lecur2

Seow Na turut menegaskan agar mereka yang terkena lecuran akibat daripada percikan api atau minyak panas, pencegahan awal meletakkan bahagian yang melecur dengan cara menyiram air bersih mampu mengurangkan kesakitan.

Beliau berkongsi informasi tersebut dengan pelajar Sekolah Menegah Pelagat Jertih sempena Hari Kesihatan Peringkat Sekolah.

Seow Na juga mengingatkan semua pelajar agar sentiasa berwaspada ketika mengendalikan alatan berkaitan api yang boleh menyebabkan kebakaran atau kecederaan untuk mengelakkan sesuatu yang buruk boleh terjadi.

Teks/Foto : Abd Aziz Latif

Pautan Luar

MSC|My Govermment|HRMIS|Kementerian Pengajian Tinggi|Kelab Kemudi Kelantan

Pengiktirafan

iqnet isobod isolab sirim rakanbayi mesraibadah

Hubungi Kami

PUSAT MEDIA & PERHUBUNGAN AWAM
Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.


Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
prohusm(at)usm.my

Penafian

Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

HUSM Cloud