• Utama
  • Berita
  • LIMA CALON SPM DUDUKI PEPERIKSAAN DI HOSPITAL USM

LIMA CALON SPM DUDUKI PEPERIKSAAN DI HOSPITAL USM

LIMA CALON SPM DUDUKI PEPERIKSAAN DI HOSPITAL USM

KUBANG KERIAN, KELANTAN, 7 November 2016 – Lima daripada calon Sijil Pelajaran Malaysia(SPM) di Kelantan dan Terengganu terpaksa menduduki peperiksaan itu di Hospital Universiti Sains Malaysia hari ini.

teo

Menurut Penyelia Sekolah Dalam Hospital (SDH), Hospital USM, Teo Seng Hue, kelima mereka menduduki peperiksaan di Hospital USM kerana mengalami pelbagai masalah kesihatan seperti mendapatkan rawatan jangka panjang di hospital, masalah kesihatan mata, keracuna makanan dan sebagainya.

 “Kami sentiasa memberi perhatian dan kerjasama kepada pesakit dan pelajar yang berada di hospital ini bagi memudahkan mereka menjawab peperiksaan dengan selesa dan tenang.

“Pesakit boleh memilih untuk menjawab peperiksaan di bilik peperiksaan, bilik tutorial atau di katil pesakit dalam wad mengikut keselesaan mereka bergantung kepada penyakit yang dialami,” ujarnya.

SDH Hospital USM ditubuhkan pada 18 September 2012 menyediakan pendidikan yang formal dan berstruktur dalam persekitaran yang kondusif secara santai (fun learning) bagi murid yang sedang dirawat di hospital.

Selain itu, SDH juga ditubuhkan untuk menyokong dan memberi rangsangan kepada murid untuk meneruskan pembelajaran supaya tidak tercicir dalam pelajaran selain turut menyediakan perkhidmatan pendidikan kepada semua peringkat umur kanak-kanak yang bersekolah tanpa batasan tempat dan keadaan serta menyediakan pendidikan di hospital bagi murid sakit melalui pelbagai pendekatan sebagai satu bentuk terapi.

t azman

Seorang calon SPM yang menduduki peperiksaan dalam wad Hospital USM, Nurul Ain Najihah Salleh, 17, beliau tidak menyangka akan menduduki peperiksaan itu di hospital selepas dimasukkan ke wad dua hari lalu.

“Saya amat bersyukur kerana berpeluang untuk menduduki peperiksaan SPM pada tahun ini dan tidak perlu menangguhkannya ke tahun hadapan walaupun dalam keadaan sakit.

“Saya tidak mengabaikan persediaan menghadapi SPM kerana guru-guru dan kawan sekolah sering berkunjung ke sini untuk membantu saya membuat ulangkaji dan kadangkala saya juga menghubungi mereka melalui telefon untuk memastikan saya tidak ketinggalan dalam pelajaran,” kata pelajar Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Besut ,Terengganu yang mengalami masalah kesihatan ulser pada matanya.

Nurul Ain berkata, guru-guru SDH Hospital USM juga banyak membantu dirinya mengulangkaji pelajaran serta menjadi tempat rujukannya sekiranya tidak memahami satu-satu subjek itu dengan baik.

Teks / Foto : Abdul Aziz Latif

Pautan Luar

MSC|My Govermment|HRMIS|Kementerian Pengajian Tinggi|Kelab Kemudi Kelantan

Pengiktirafan

iqnet isobod isolab sirim rakanbayi mesraibadah

Hubungi Kami

PUSAT MEDIA & PERHUBUNGAN AWAM
Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.


Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
prohusm(at)usm.my

Penafian

Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

HUSM Cloud