• Utama
  • Berita
  • BANTUAN KECEMASAN PSIKOLOGI UNTUK GOLONGAN DEWASA

BANTUAN KECEMASAN PSIKOLOGI UNTUK GOLONGAN DEWASA

psy1

KUBANG KERIAN, KELANTAN, 10 Oktober 2016 – Kesedaran tentang psikologi terhadap mangsa kejadian bencana alam seperti banjir besar, gempa bumi, tanah runtuh dan sebagainya amat perlu dibantu dengan cara yang betul terutama kepada sukarela yang mengambil bahagian dalam melaksanakan tugas bantuan.

Menurut Pensyarah dan Pakar Psikiatri, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Sharifah Zubaidah Syed Jaapar, bantuan awal perlu kepada mangsa kejadian sebegini terutamanya pasukan penyelamat, kesihatan dan kumpulan psikiatri yang mampu berkomunikasi dengan cara yang betul dan dapat menyelami perasaan mangsa, memahami keperluan dan bantuan yang sepatutnya.

“Mangsa perlu difahami dengan cara yang profesional dan bijak untuk menyelami dan memahami perasaan dan kehendak mangsa serta mencari jalan penyelesaian dengan cara menghubungkan kepada pihak- pihak tertentu bagi mendapatkan bantuan.

“Golongan dewasa amat sensitif perasaannya, pelbagai teknik perlu dipelajari dan digunakan semasa kejadian agar tiada kesilapan komunikasi berlaku dan tiada hati yang terguris,” katanya semasa menyampaikan ceramah sempena Sambutan Hari Kesihatan Mental Sedunia Peringkat Kampus Kesihatan USM, di sini.

psy2

Sharifah Zubaidah berkata, antara teknik-teknik berkomunikasi yang betul ialah bercakap dengan mangsa biar sama aras kedudukannya, mata bertentang mata, telinga mendengar dengan baik dan mengajukan pertanyaan dengan soalan yang mudah difahami dan mengunakan nada suara yang sederhana serta berperwatakan dan berkelakuan sopan.

“Memahami dengan sepenuh hati kehendak mangsa supaya dapat membantu serta memberi sokongan dengan sebaik mungkin dan tepat.

“Petugas juga diajar cara teknik penafasan bagi menenangkan mangsa dengan membawa mangsa ke tempat selamat dan selesa. Mangsa kemudiannya ditenangkan dengan cara meletakkan tangan kanan diatas dada dan tangan kiri dibahagian perut, memejamkan mata dan menarik nafas panjang-panjang serta menghembuskan perlahan-lahan,” ujarnya lagi.

Tambah Sharifah Zubaidah, semasa melakukan kaedah rawatan itu, mangsa diminta mengosongkan fikiran mereka serta membayangkan berada ditempat-tempat yang damai dan menyeronokkan seperti di tepi pantai, diatas pergunungan, mendengar deruan angin atau air terjun yang mengasyikkan.

“Para petugas digalakkan melakukan kaedah rawatan ini bersama-sama mangsa bagi memberi ketenangan dan kedamaian kerana lazimnya ianya dapat memberi perkembangan positif agar berfikir dengan baik untuk langkah seterusnya yang perlu diambil,” jelasnya.

Teks / Foto: Abdul Aziz Latif

Pautan Luar

MSC|My Govermment|HRMIS|Kementerian Pengajian Tinggi|Kelab Kemudi Kelantan

Pengiktirafan

iqnet isobod isolab sirim rakanbayi mesraibadah

Hubungi Kami

PUSAT MEDIA & PERHUBUNGAN AWAM
Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.


Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
prohusm(at)usm.my

Penafian

Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

HUSM Cloud