• Utama
  • Berita
  • JAGA PEMAKANAN, KEBERSIHAN DAN BERUS GIGI DENGAN BETUL ELAK PENYAKIT GUSI

JAGA PEMAKANAN, KEBERSIHAN DAN BERUS GIGI DENGAN BETUL ELAK PENYAKIT GUSI

KUBANG KERIAN, KELANTAN, 22 September 2016 – Penyakit gusi menyebabkan keradangan pada gusi berpunca daripada serangan bakteria yang berkumpul secara tidak terkawal di dalam lapisan plak gigi yang boleh menyebabkan gigi menjadi longgar.

dr raja

Pensyarah Pusat Pengajian Sains Pergigian, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Raja Azman Raja Awang berkata, penyakit gusi boleh dikawal sekiranya langkah-langkah kebersihan mulut dan gigi tidak diabaikan.

“Penyakit keradangan ini biasa berlaku sekiranya tidak memberus gigi mengikut teknik yang betul di samping menjaga pemakanan dengan mengurangkan pemakanan yang bergula dan menjarakkan masa makan.

“Kajian menunjukkan kira-kira 80% rakyat Malaysia menjadi penghidap penyakit gusi dan 20 peratus daripada mereka mengalaminya pada peringkat teruk dan trend penyakit gusi adalah selari dengan statistik dunia,” ujarnya ketika menjadi tetamu rancangan ‘Doktor Di Radio’ di sini.

Raja Azman berkata, penyakit gusi juga mempunyai kaitan rapat dengan penyakit-penyakit kronik lain terutamanya diabetes dengan risikonya meningkat tiga kali ganda.

“Tanda-tanda keradangan gusi seperti mulut berbau busuk, gusi kelihatan kemerahan, membengkak, berdarah dan sakit memerlukan pesakit berjumpa doktor dengan segera bagi mengelakkan ianya lebih teruk serta mendapatkan rawatan yang sesuai.

“Orang ramai diingatkan supaya sentiasa mendapatkan pemeriksaan gigi secara berkala sebaik-baiknya enam bulan sekali atau sekurang-kurangnya setahun sekali,” jelasnya lagi.Menurut Raja Azman, antara penyumbang lain kepada penyakit gusi juga ialah merokok di mana kandungan nikotin menjadi toksik dan panas asap rokok dalam mulut perokok boleh mengganggu kesihatan mulut.

“Orang ramai juga dinasihatkan agar tidak mengambil makanan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi serta menjaga kesihatan oral dengan mengamalkan cara memberus gigi dengan betul,” katanya.

Teks: Abdul Aziz Latif / Foto: Mohd Sabri Saleh

Pautan Luar

MSC|My Govermment|HRMIS|Kementerian Pengajian Tinggi|Kelab Kemudi Kelantan

Pengiktirafan

iqnet isobod isolab sirim rakanbayi mesraibadah

Hubungi Kami

PUSAT MEDIA & PERHUBUNGAN AWAM
Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.


Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
prohusm(at)usm.my

Penafian

Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

HUSM Cloud