33 PELAJAR UTAR MELAWAT USM

lawat2

KUBANG KERIAN, KELANTAN, 29 Ogos 2016 - Pusat Pengajian Sains Kesihatan Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) menerima lawatan 33 orang pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Psikologi dan 3 orang pensyarah Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) mengadakan lawatan sambil belajar ke Pusat Sains Neurokognitif Brainetwork serta Pusat Penyelidikan dan Perkhidmatan Haiwan (ARASC).

Menurut Pensyarah Psikologi UTAR selaku ketua lawatan ini, Glory Nancy Viapude, lawatan ini sangat bermakna bagi pelajar-pelajarnya sebagai kesinambungan daripada apa yang mereka pelajari di dalam kelas.

lawat1

“Para pelajar dapat melihat dengan lebih dekat kemudahan penyelidikan yang tersedia dan memahami penyelidikan yang dijalankan, manakala di rumah haiwan pula, mereka melihat sendiri kemudahan penyelidikan klinikal yang melibatkan haiwan dan binatang kecil,” katanya.

Taklimat disampaikan oleh Penyelaras Pusat Sains Neurokognitif Brainetwork, Profesor Dr. Zalina Ismail, pembentangan projek dan penyelidikan pelajar siswazah (PhD), Norlinda Abd. Rashid dan Asma Ulhusna Shaimi serta taklimat oleh Penyelaras ARASC, Dr. Norziah Ghani.

lawat3

Menurut Zalina, pelbagai hasil kajian yang dijalankan oleh Pusat Sains Neurokognitif Brainetwork dan ARASC penting dikongsi bersama masyarakat bagi mengekalkan fungsi jabatan dalam menyebarluaskan maklumat sebagai pusat kecemerlangan penyelidikan USM.

Rombongan lawatan kemudiannya dibawa ke Pusat Sains Neurokognitif Brainetwork dan ARASC untuk melihat pelbagai kajian dijalankan di sini.

Teks : Shazleen Hashim / Foto : Muhamad Saidi Hamzah

Tags: UTAR

Pautan Luar

MSC|My Govermment|HRMIS|Kementerian Pengajian Tinggi|Kelab Kemudi Kelantan

Pengiktirafan

iqnet isobod isolab sirim rakanbayi mesraibadah

Hubungi Kami

PUSAT MEDIA & PERHUBUNGAN AWAM
Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.


Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
prohusm(at)usm.my

Penafian

Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

HUSM Cloud