KERINTANGAN ANTIBIOTIK BAHAYA YANG TIDAK DISEDARI

KOTA BHARU, KELANTAN, 6 Disember 2018 - Antibiotik adalah ubat yang membunuh dan merawat pembiakan jangkitan bakteria seperti jangkitan radang paru-paru dan saluran kencing tetapi tidak sepatutnya digunakan untuk merawat jangkitan virus seperti selesema, batuk dan sakit tekak.

Kerintangan antibiotik berlaku apabila antibiotik tersebut hilang keupayaan membunuh atau menghalang pembiakan bakteria sehingga ia menjadi kebal terhadap antibiotik dan rawatan sedia ada tidak lagi berkesan.

Nur aimi

Menurut Pegawai Farmasi, Unit Farmasi Klinikal dan Maklumat Drug, Hospital Universiti Sains Malaysia, Nur Aimi Mohamad, punca berlakunya kerintangan antibiotik adalah disebabkan pengambilan antibiotik tanpa perskripsi yang betul oleh doktor.

"Ini termasuklah pengambilan antibiotik secara berlebihan, tidak mengambil antibiotik seperti yang tertera pada label iaitu dos dan masa yang betul, tidak menghabiskan rawatan antibiotik dan menggunakan antibiotik walaupun tidak perlu.

"Jika pesakit memerlukan rawatan antibiotik, ianya perlu diambil seperti yang dinasihatkan oleh pengamal kesihatan," katanya ketika menjadi tetamu dalam rancangan 'Sembang Sihat' bersama Kelantan FM, di sini.

Tambah Aimi, kesan kerintangan antibiotik boleh membawa maut kerana jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang rintang sering kali gagal untuk bertindak balas terhadap rawatan biasa yang menyebabkan penyakit berpanjangan dan sukar diubati.

"Ini menyebabkan berlakunya penyebaran penyakit berjangkit selain meningkatkan lagi kos penjagaan kesihatan dari segi penggunaan ubat antibiotik yang lebih kuat atau mahal dan tempoh rawatan akan bertambah panjang," ujarnya lagi.

Aimi turut menasihati orang ramai supaya mempraktikkan cara pengambilan antibiotik yang betul iaitu dengan berjumpa doktor bagi memastikan pesakit tersebut memerlukan rawatan antibiotik atau tidak.

"Sebetulnya pesakit perlu mengambil antibiotik mengikut arahan yang tertera pada label seperti dos dan masa yang betul.

"Begitu juga dengan cara pengambilan antibiotik yang terbahagi kepada dua iaitu tiga puluh minit bagi yang sebelum makan manakala dua jam bagi yang selepas makan selain kaedah penyimpanan yang betul seperti disimpan pada suhu bilik dan atau disimpan dalam peti sejuk tertakluk pada arahan," jelasnya.

Beliau juga menegaskan supaya jangan sekali-kali menggandakan dos sekiranya terlupa mengambil dos sebelumnya, tidak boleh berkongsi antibiotik dengan orang lain dan pesakit perlu menghabiskan antibiotik walaupun telah berasa sihat bagi mengelakkan risiko berlakunya rintangan antibiotik.

Teks & Foto: Mohd Hafiz Ya'acob

icon email1icon staficon sdppkt

Hubungi Kami

Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.
 

husmQR

Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
Emel : hospitalusm[at]usm[dot]my

Pautan Luar

MSCMy GovermmentHRMISKementerian Pengajian Tinggi

Hakcipta Terpelihara Hospital Universiti Sains Malaysia. ©2018
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox / Chrome dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

  • Kemaskini: Isnin 04 November 2019.
Jumlah Pengunjung
692097