PLOGGING RIADAH SIHAT SAMBIL MENJAGA KEBERSIHAN

ploging3

BACHOK, KELANTAN, 20 Oktober 2018 - Beriadah sambil mengutip sampah atau 'plogging' bukan lagi perkara baharu dalam masyarakat dewasa ini. Ianya merupakan salah satu aktiviti yang semakin mendapat perhatian kerana memberikan faedah bukan sahaja kepada kesihatan tetapi juga terhadap alam sekitar.

Persatuan Jururawat Malaysia (PJM) Cawangan Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) turut mengambil inisiatif melakukan aktiviti tersebut di persekitaran Pulau Nami, Pantai Senok, di sini.

ploging2

Menurut Ketua Penyelia Jururawat merangkap Pengerusi PJM, Unit Kejururawatan Hospital USM , Raudzah Haji Mohamed Ariffin, program ini diadakan bagi memberi kesedaran bahawa gaya hidup sihat berkait rapat dengan kebersihan persekitaran.

"Melalui program plogging ini, secara tidak langsung kita dapat memupuk sikap suka menjaga kebersihan dan cakna kepada alam sekitar terutama kepada anak-anak kerana kebanyakan yang datang pada hari ini membawa keluarga masing-masing.

ploging4

"Di samping itu, ianya juga satu peluang peserta beriadah sambil berehat bersama ahli keluarga dan ahli PJM yang lain untuk mengeratkan lagi silaturrahim memandang pada hari bekerja mereka sibuk dengan tugas masing-masing," ujarnya.

Tambah Raudzah, program plogging ini juga dapat mewujudkan kerjasama yang erat di dalam apa sahaja tugasan yang diberikan di samping memberi peluang untuk menunjukkan kreativiti masing- masing malahan dapat menghilangkan stres di tempat kerja.

ploging1

Seramai 100 orang jururawat menyertai program ini dan 15 beg sampah dapat dikumpulkan.

Teks/Foto : Wan Salizawati Wan Ismail

icon email1icon staficon sdppkt

Hubungi Kami

Hospital Universiti Sains Malaysia
Universiti Sains Malaysia,
Kampus Kesihatan
Jalan Raja Perempuan Zainab 2
16150 Kota Bharu Kelantan.
 

husmQR

Operator: 09-767 3000
No Fax: 09-767 1060
Emel : hospitalusm[at]usm[dot]my

Pautan Luar

MSCMy GovermmentHRMISKementerian Pengajian Tinggi

Hakcipta Terpelihara Hospital Universiti Sains Malaysia. ©2018
Paparan terbaik menggunakan pelayar Mozilla Firefox / Chrome dengan resolusi 1024 x 768 piksel.

  • Kemaskini: Isnin 04 November 2019.
Jumlah Pengunjung
692094